Time Flies!: Cabinetry

This section is simple: a few pictures and a few words to go with them.

Like any large display at the museum, this display was built in sections, transported to the halls, and assembled on site.  The following pictures show sections of Time Flies! in various stages of completion.

Below is the nearly completed substrate of the right-hand section (RHS).

A close up of the rounded end of the RHS mentioned under the Design header.  Also note the aluminum trim on the rounded end.  This curved section of the trim had to be rolled from a piece of straight stock.  The other, straight, sections were simply abutted to it.

Below is the PER3 activity (finished much earlier) resting in place on the substrate with the monitor attached.

The RHS is moved to the exhibit halls.  The upper section is laminated, the lower section is painted to match.  The doors are as yet unfinished.

Below is the original display cabinet for the wax fly model.  I think it is about 300 years old.  Still, I decided to use it rather than start fresh.  I simply clad the existing structure with Baltic birch so that it would conform with the dimensions of the right and left-hand sections.  This also allowed me to use the pre-existing grooves for the sculpture’s vitrine, thereby saving a great deal of tedious carpentry. The unfinished-result is to the right.

       

The newly finished sculpture case joins the RHS in the exhibit space …

As I was called away to another project, the left-hand section (LHS) of the display was built in situ by one of the museum’s professional cabinet makers.  Unfortunately, I have no pictures of the process.  So we have a bit of a skip to the finished project in place, seen below.  The picture is not very good because I could not back up far enough to get the entire display in the frame.

One final image for this section.  To bring the LHS, the center, and the RHS together into a cohesive whole, I decided to put the central “marquee” over the fly sculpture.  This also provide an excellent central location for the exhibit’s title, designed and applied by one of our graphic designers.  A close up is provided below.